Achter de monumentale gevel van een voormalige brandweerkazerne schuilt een eigentijdse stedelijke villa. De verbouwing van dit herenhuis begon met de creatie van een nieuwe woonruimte op de begane grond. Om daglicht op de begane grond te kunnen krijgen, besloten we om de bestaande patio op de eerste verdieping uit te breiden naar beneden. Dit resulteerde in een kenmerkend element dat niet alleen licht binnenbracht, maar ook een verbinding creëerde tussen de verschillende woonniveaus.

Om een open plattegrond te maken, werden alle essentiële voorzieningen zoals trappen, toiletten, technische installaties en kastruimte slim gegroepeerd. Deze voorzieningen zijn subtiel verborgen achter kastenwanden met een uniforme houten afwerking. Daardoor werden de kastenwanden een centraal en samenhangend element dat zich over alle verdiepingen heeft uitgestrekt.

In een binnenstad waar parkeerruimte schaars is, bedachten we een unieke oplossing: een autolift. Deze innovatie maakte het mogelijk om intern twee auto’s te huisvesten, waarbij één auto de voormalige plek van de brandweerauto inneemt en de andere zich eronder bevindt. En dat terwijl je vanaf de buitenkant er helemaal niets van ziet.

Op de bovenverdieping, bij de eetkamer, hebben we een volledige glazen pui geïnstalleerd, die uitzicht biedt op de bomen. Om de natuur nog meer naar binnen te halen, hebben we een boom geplant in de patio welke zich uitstrekt over twee verdiepingen. Deze verbouwing transformeerde de voormalige kazerne in een eigentijds, functioneel en ruimtelijk herenhuis waar modern comfort samensmelt met historische elementen.

Wilt u meer weten over dit ontwerp?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Ontworpen bij Bureau Ha Architecten.