Mijn reis: Breda, Schiedam, Rotterdam en Ibiza

Mijn reis naar een eigen architectenbureau in Schiedam, nabij Rotterdam, begon een heel aantal jaren geleden met een intensieve opleiding. Na het doorlopen van de MTS aan de Curio in Breda, de HTS aan de Avans Hogeschool in Tilburg en de Technische Universiteit in Eindhoven, kon ik mezelf eindelijk een architect noemen. Mijn eerste stappen in de professionele wereld zette ik bij gerenommeerde architectenbureaus, namelijk Paul van den Heuvel in Rijsbergen en Jeanne Dekkers in Delft. Deze ervaringen zijn van onschatbare waarde. Klik hier om mijn studie- en werkervaringen te bekijken.

Bij Jeanne Dekkers, waar ik als assistent-ontwerper werkte, kreeg ik de kans om deel uit te maken van een team bestaande uit een projectarchitect, een bouwkundig tekenaar en ikzelf. Samen hebben we aan diverse projecten gewerkt, zowel exterieur als interieur, variërend van appartementencomplexen tot winkels en kantoorgebouwen. Het bureau had een internationaal karakter met medewerkers van verschillende nationaliteiten.

Na een aantal jaar in loondienst te hebben gewerkt, heb ik een tijd voor mijzelf gewerkt als zelfstandig architect tot ik in 2018 een collega architect ontmoette. Samen met hem heb ik 6 jaar lang een succesvol architectenbureau geleid. Tijdens die periode ontwikkelde ik mijn vaardigheden verder. Samen met een team van drie architecten werkten we aan de meest uiteenlopende opdrachten, waaronder winkels, tankstations, kantoren en woningen. We kregen te maken met nieuwbouw-, verbouwings- en renovatieprojecten. Deze ervaringen hebben mijn ontwerptalent verder verfijnd. Inmiddels werk ik aan verschillende projecten in zowel Nederland als op Ibiza.

Concept Wabi-sabi

Tijdens mijn studie aan de HTS in Tilburg raakte ik geïntrigeerd door de Japanse levensstroming genaamd wabi-sabi. Deze levenswijze draait om authenticiteit en een diepe verbondenheid met de natuur. Het benadrukt de schoonheid van vergankelijkheid, imperfectie, eenvoud en het aardse.

In een wereld waarin perfectie vaak de norm is, nodigt wabi-sabi ons uit om de rauwe, niet-perfecte kant van het leven te omarmen. Het is een filosofie die ons herinnert aan de waarde van rustieke eenvoud en de schoonheid die komt met de tand des tijds.

Wat betekent wabi-sabi precies? Net als de stroming zelf is de betekenis ervan subtiel en vergankelijk. Het roept op tot een gevoel van rust en sereniteit in zowel de natuur als objecten. Het staat symbool voor ‘de bloei van de tijd’, waarin schoonheid en sereniteit met de jaren groeien.

Deze filosofie, samen met biofilisch ontwerpen, is mijn passie en vormt de kern van mijn architectenbureau in Schiedam, nabij Rotterdam. Hier streef ik naar het integreren van wabi-sabi principes en biofilische strategieën in mijn ontwerpen en geloof ik sterk in de schoonheid van vergankelijkheid en authenticiteit.

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Klik dan hier.

Biofilisch ontwerpen

‘’Het zit in onze natuur’’ is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat bepaald gedrag, neigingen of eigenschappen inherent zijn aan de menselijke aard. De natuur is al sinds het ontstaan van de mensheid onderdeel van ons bestaan. De natuur zit ook in onze aard. We zijn er uit ontstaan. De verbinding tussen mens en natuur is daarom ook onbewust super krachtig.

Diverse studies hebben aangetoond dat de connectie met de natuur niet alleen plezierig is, maar ook aanzienlijke voordelen met zich meebrengt voor ons welzijn. Deze voordelen variëren van verbeterde concentratie en verfijnde zintuigen tot het verminderen van stress en vermoeidheid. De positieve effecten zijn talrijk.

In een tijd waarin steeds meer mensen in stedelijke gebieden wonen en er een groeiende vervreemding plaatsvindt, is het van groot belang dat we blijven streven naar het behoud van de relatie tussen mens en natuur. Een manier waarop we dat kunnen doen, is door leefruimtes biofilisch te ontwerpen. Daar vertel ik je meer over in mijn blog.

Ik hoop dat mijn werk je evenveel aanspreekt als dat het mij inspireert.
Wil je meer weten? Stuur me dan een berichtje via contact of via onderstaande knop.

Bjorn Kasandikromo
01-01-2023

Architectenbureau in Schiedam, vlakbij Rotterdam