Wat kost een architect? Droom je van een statige vrijstaande woning of een uitbreiding aan jouw bestaande woning? Of heb je misschien alleen een bouwvergunning nodig? Elke droom of wens brengt verschillende eisen met zich mee en dat is waar een architect in beeld komt.

Stel je voor: je wilt niet alleen een huis, je wilt een thuis. Je wilt niet alleen een kantoor, je wilt een werkomgeving die inspireert en de efficiëntie verbetert. Vanuit dat oogpunt is het goed om te begrijpen wat een architect voor jou kan betekenen. En ja, uiteraard ook wat het kost.

Wat is jouw droom?

Bij het vragen naar de kosten van een architect, stel ik jou vragen. Vragen die ons beiden helpen jouw eigen visie te begrijpen. Zo komen we beiden exact te weten wat je voor ogen hebt. Of je een bouwvergunning nodig hebt, of je graag een visueel beeld wilt van jouw toekomstige ruimte omdat je het je moeilijk kunt voorstellen. Of je toch liever het volledige ontwerp- en bouwproces uit handen wilt geven.

De gemiddelde kosten voor de werkzaamheden van een architect variëren tussen de 70 en 200 euro per uur. Bij wabi architecten streef ik ernaar om niet alleen betaalbaar, maar ook transparant te zijn. Als een compact architectenbureau, geoptimaliseerd voor remote werk, heb ik nagenoeg geen overheadkosten. Neem een kijkje in het overzicht hieronder voor een indicatie van de gemiddelde kosten. Dit zijn kosten exclusief externe adviseurs, gemeentelijke kosten en andere onbeheersbare kosten.

Gemiddelde kosten bij wabi architecten

NiveauWerkKosten (excl. BTW)
MinimaalUitwerken woning of aanbouw incl. 2D tekeningVanaf 1.500 euro
MinimaalUitwerken verbouwing kantoorruimte intern (500m2) incl. 2D tekeningenVanaf 5.000 euro
BasisAanbouw begane grond uitwerken incl. 2D en 3D tekeningenVanaf 3.500 euro
BasisVerbouwing kantoorruimte intern (500m2) uitwerken incl. 2D en 3D tekeningenVanaf 6.500 euro
GemiddeldUitwerken aanbouw begane grond incl. 2D, 3D tekening en bouwaanvraagVanaf 4.000 euro
GemiddeldUitwerken dakopbouw incl. 2D, 3D tekening en bouwaanvraagVanaf 4.500 euro
GemiddeldUitwerken verbouwing kantoorruimte (500m2) incl. 2D, 3D tekening en bouwaanvraagVanaf 8.500 euro
UitgebreidVolledig uitwerken aanbouw woningVanaf 8.000 euro
UitgebreidVolledig uitwerken nieuwbouw woningVanaf 25.000 euro
UitgebreidVolledig uitwerken verbouwing intern kantoorruimte (500m2)Vanaf 30.000 euro

Het is wel belangrijk om te weten dat deze kosten variëren en afhankelijk zijn van de aard en omvang van jouw project. Hierbij is het ook verleidelijk om alleen te focussen op de kosten, maar bedenk ook wat het je kan opleveren en uiteindelijk kan besparen.

Dus wat kost een architect? Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. Door een architect in te schakelen, haal je niet alleen heel veel creativiteit in huis. Je haalt daarmee ook bouwkundige expertise en kennis van bouwregelgeving in huis. In dit artikel lees je waarom slim is om een architect te betrekken bij het realiseren van jouw woning of kantoor.

Ben je benieuwd?

Ben jij benieuwd wat wabi architecten voor jouw project kan betekenen?
Neem contact op via de onderstaande knop.