Vervreemding

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat deze verbinding met de natuur niet alleen plezierig is, maar ook aanzienlijke voordelen heeft voor ons welzijn. Van het verbeteren van concentratie en het verfijnen van onze zintuigen tot het verminderen van stress en vermoeidheid; de positieve effecten zijn legio. In een tijd waarin een groeiend aantal mensen in stedelijke gebieden leeft en er vervreemding plaatsvindt, is het van belang dat we deze mens-natuur relatie blijven behouden.

Biofilisch ontwerpen

In de blog kantoorinspiratie geef ik een aantal tips die een inspiratie zouden kunnen zijn voor jouw kantooromgeving waaronder biofilisch ontwerpen. In de context van kantoorinrichting speelt biofilisch ontwerpen een cruciale rol. Door natuurlijke elementen, nabootsingen van de natuur en een bewuste verhouding tot de omgeving te integreren, kunnen we niet alleen de gezondheid en het welzijn van werknemers bevorderen, maar ook de efficiëntie, productiviteit en creativiteit verhogen.

Wat is biofilisch ontwerpen? Dat zal ik je uitleggen aan de hand van drie categorieën.

De eerste categorie van biofilisch ontwerpen gaat over natuurlijke elementen in de ruimte. Niet alleen de fysieke aanwezigheid zoals planten en water, maar ook geluiden en geuren die een directe relatie tussen mens en natuur creëren. Het stimuleren van diversiteit, verplaatsing en multi-zintuiglijke waarnemingen draagt bij aan een harmonieuze verbinding met natuur.

De tweede categorie van biofilisch ontwerpen omvat nabootsingen van de natuur, zoals objecten, materialen, kleuren en vormen die in de natuur te vinden zijn. Denk hierbij aan meubels met organische vormen of natuurlijke materialen die zijn bewerkt, zoals houten planken en granieten aanrechtbladen. Hoewel ze een connectie met de natuur tonen, zijn ze niet meer in hun ‘natuurlijke staat’.

De derde categorie, de verhouding tot de natuur, gaat over de interactie met de directe omgeving. Mensen hebben van nature de drang om verder te kijken dan hun directe omgeving, en het creëren van momenten waarin een nieuwe situatie zich ontvouwt, kan deze nieuwsgierigheid voeden.

In het rapport ’14 patterns of biophilic design’ worden veertien biofilische ontwerpstrategieën voorgesteld voor deze drie categorieën. Als ontwerper geloof ik sterk in het implementeren van deze strategieën in diverse ruimtes, of het nu een kantoor, woning of winkel betreft.

Efficiëntie, productiviteit en creativiteit

Het toepassen van biofilisch ontwerpen in een kantoorinrichting levert misschien wel het meeste op. Het welzijn van werknemers staat hierin centraal en door elementen zoals voldoende daglicht, planten, de juiste temperatuur en correct kleurgebruik te integreren, kunnen we een positieve invloed uitoefenen op hun gemoedstoestand. Dit vertaalt zich niet alleen in verminderde ziekmeldingen en afwezigheid, maar ook in verhoogde efficiëntie, productiviteit en creativiteit.

Of het nu gaat om een kantoor, woning of winkel, biofilisch ontwerpen biedt een veelzijdige benadering. Factoren zoals cultuur, geslacht, leeftijd en het type werk dat wordt verricht dient echter wel in ogenschouw te worden genomen. Laten we samen werken aan een omgeving die niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan het welzijn en de tevredenheid van de gebruikers.

bron: 14 patterns of biophilic design, Human spaces: the golbal impact of biophilic design in the workplace

Vragen

Benieuwd welke strategieën het beste passen bij jouw kantoorinrichting? Neem dan contact met mij op via de onderstaande knop.