Graag geef ik je een aantal tips die een inspiratie kunnen zijn voor jouw kantoor. Voor het gemak heb ik hieronder een aantal tips puntsgewijs opgezet:

  1. Biofilisch ontwerpen: wat is dat nou weer, hoor ik je denken. De term biofilie betekent ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur zoals ook we ook in de wabi-sabi filosofie terug zien. Doordat we ons van nature innig verbonden voelen met de natuur voelen we ons automatisch prettig in deze omgeving. Je kan hierop inspelen door natuurlijke elementen in het kantoorontwerp te integreren. Zoals planten en natuurlijk licht om het welzijn en de productiviteit te verhogen. Deze biophilic designelementen bevorderen een gezonde werkomgeving. Zo draagt het bij aan een verhoogde luchtkwaliteit, verminderde stress en een verbeterde verbinding met de natuur.
  1. Activiteit-gebaseerd werken: je kunt dit bereiken door werkplekken te creëren voor verschillende taken. Hiermee vergroot je de flexibiliteit en keuzevrijheid van de gebruikers. Deze benadering kan ervoor zorgen dat er een verhoogde betrokkenheid ontstaat, samenwerking wordt bevordert en dat het aanpassingsvermogen aan verschillende werkstijlen wordt vergroot. Dit is misschien niet iets waar je aan denkt bij kantoor inspiratie, maar het kan wel leiden tot meer efficientie.
  1. Ergonomisch meubilair en ontwerp: het integreren van ergonomisch meubilair en ontwerpprincipes om de gezondheid van gebruikers te ondersteunen, lijkt een open deur maar je ziet vaak genoeg dat de looks boven het praktische wordt verkozen. Die ergonomische elementen dragen niet alleen bij aan comfortabele werkplekken, maar het zorgt ook voor verminderd risico op fysieke problemen.

Introduceer een wellnessruimte op kantoor voor ontspanning en reflectie

Bjorn Kasandikromo
  1. Wellnessruimtes: Nee, ik heb het hier niet over een saunaruimte of een spa voor op het kantoor. Ik heb het over het creëren van specifieke ruimtes voor ontspanning en reflectie om de mentale en emotionele gezondheid van de gebruikers te bevorderen. Deze wellnessruimtes dragen bij aan stressvermindering en verbeterde geestelijke gezondheid.
  1. Flexibele werkplekken: van de vorige generatie krijg ik vaak te horen dat zij niet zitten te wachten op flexibele werkplekken, maar de huidige samenleving vraagt nou eenmaal om. Denk hierbij aan ruimtes die eenvoudig kunnen worden aangepast aan verschillende behoeften, om te voldoen aan de steeds veranderende werkpatronen. De veelzijdigheid van dergelijke ruimtes verhoogt de flexibiliteit, verbetert de samenwerking en bevordert creativiteit.
  1. Technologie-integratie: Denk hierbij aan het gebruik van technologie om het welzijn te bevorderen, zoals apps die beweging en mindfulness ondersteunen. Deze integratie van technologie kan zorgen voor verbeterde werk-privébalans en een verhoogd bewustzijn.
  1. Kleurpsychologie: Kleuren hebben heel veel invloed op jouw onderbewustzijn, zonder dat je het door hebt. Kleuren kun je daarom ook strategisch inzetten om een positieve en energieke sfeer te creëren. Een juist kleurenpalet kan zorgen voor een verbeterde stemming, verhoogde focus en een verbeterde algehele atmosfeer.
  1. Gepersonaliseerde werkplekken: in tegenstelling tot de flexibele werkplekken kun je medewerkers op sommige plekken ook toestaan hun werkplek te personaliseren met elementen die hen vreugde brengen. Op die manier creëer je een gevoel van eigenaarschap en bevorder je hiermee het geluk. Deze gepersonaliseerde werkplekken bieden niet alleen dagelijkse kantoorinspiratie, maar bevorderen ook de werktevredenheid en een positievere werkomgeving.
  1. Gemeenschappelijke ruimtes: wat ik ook sterk aanbeveel, zijn gemeenschappelijke ruimtes die sociale interacties, samenwerking en een gevoel van gemeenschap onder medewerkers kan bevorderen. De dynamiek van deze ruimtes zorgt ervoor dat er een verbeterde teamcohesie en een positieve werkcultuur ontstaat.
  1. Kunst en esthetiek: waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt, is kunst. Esthetisch aantrekkelijke elementen integreren in het kantoor is nodig om een visueel stimulerende en plezierige omgeving te creëren. De kunstwerken zorgen niet alleen voor een inspirerende werkomgeving, het kan ook de creativiteit van de gebruikers bevorderen. Ik ben in!

bron: Human Spaces – The Global Impact of Biophilic Design on the Workplace

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren en dat het een inspiratie is voor jouw kantoor. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips die ik je kan geven. Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande knop.