Om je op weg te helpen, noem ik hieronder de eerste stappen voor het bouwen van jouw huis:

1. Bepaal je budget: ook als je al eigenaar bent van de bouwgrond waarop je wilt gaan bouwen, is het nog steeds erg verstandig om een budget te stellen. Denk hierbij dan niet alleen aan de bouwkosten, maar ook aanverwante uitgaven zoals bouwvergunningen, milieuvergunningen, honoraria en eventuele onvoorziene kosten.

2. Locatie: mocht je nog op zoek zijn naar de ideale bouwlocatie dan is het belangrijk om de nabijheid van voorzieningen zoals werk, scholen, openbaar vervoer en andere persoonlijke voorkeuren mee te nemen. Dit zal je helpen bij het kiezen van je ideale bouwlocatie.

3. Bouwvoorschriften en regelgeving: ondanks dat je wellicht al eigenaar bent van bouwgrond, moet je nog steeds op de hoogte zijn van lokale bouwvoorschriften en regelgeving. Zorg ervoor dat je begrijpt welke vergunningen er nodig zijn en wat er toegestaan is op jouw specifieke bouwlocatie.

4. Type huis: het is goed om alvast na te denken over het type huis dat je wilt laten bouwen. Overweeg verschillende opties, zoals een huis dat volledig gelijkvloers is, een huis met een plat dak, een compact huis, een transparant huis, of een huis dat juist een introvert karakter heeft. Kies wat het beste bij jou en de gekozen locatie past.

5. Architect en ontwerp: er komt veel kijken bij het bouwen van een huis en kan best overweldigend zijn. Laat je daarom goed adviseren door een professional. Beslis daarom vooraf of je een architect wilt inschakelen voor professioneel ontwerpadvies. Een architect van wabi architecten kan jouw idee├źn op een verrassende wijze vertalen naar je droomhuis. Klik hier om wabi architecten een vraag te stellen.

6. Bouwstijl en prioriteiten: denk na over de gewenste bouwstijl en bepaal jouw prioriteiten in het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, badkamers en andere specifieke kenmerken die belangrijk zijn voor jouw droomhuis. Uiteraard hoef je hier niet alleen over na te denken. Ik help je graag!

7. Tijdsduur van het bouwproces: realiseer je dat het bouwproces tijd in beslag neemt. Overweeg hoeveel tijd je wilt besteden aan het project en stel realistische verwachtingen. Bespreek dit ook met een architect. Die kan voorafgaand aan de bouw vaak een indicatie geven van de tijdsduur van het bouwproces.

8. Betrokken professionals: bepaal de adviseurs die je nodig hebt, zoals een aannemer, architect, kostencalculator, bouwfysicus en constructeur. Doe grondig onderzoek om betrouwbare partners te vinden die ervaring hebben met vergelijkbare bouwprojecten. Als architect sta ik in verbinding met al deze adviseurs en kan ik ervoor zorgdragen dat we voor jouw droomwoning de geschikte adviseurs erbij betrekken.

Door deze bovenstaande punten te overwegen, leg je een stevige fundering voor het nieuw bouwen van jouw droomhuis. Wil je een huis gaan verbouwen? Lees dan deze blog voor wat tips. Het ontwerp- en bouwproces kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding en de juiste adviseurs wordt het realiseren van jouw droomhuis een haalbare en leuke ervaring.

Wil je meer informatie ontvangen? Klik dan op onderstaande knop!