Naast een visuele kwestie is het ook een investering in onze gezondheid en zelfs onze levens- en werkvreugde. De manier waarop we onze woningen, kantoren, winkels, pleinen en andere openbare plaatsen vormgeven, heeft grote impact op ons dagelijks leven. Kijk hieronder maar eens op welke manier natuurlijk daglicht invloed heeft op de mens.

Het reguleert het bioritme: daglicht speelt een cruciale rol bij het synchroniseren van het menselijk bioritme. Het reguleert niet alleen de slaap-waakcyclus, maar beïnvloedt ook hormonale schommelingen, zoals de productie van melatonine en cortisol. Een goed uitgebalanceerd bioritme draagt bij aan een gezond en gereguleerd dagelijks leven.

Daglicht verbetert cognitieve functies: onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan natuurlijk licht cognitieve prestaties verbetert. Het stimuleert namelijk de hersenen, verhoogt de alertheid en verbetert de concentratie, wat van invloed is op de leer- en werkprestaties.

Natuurlijk daglicht optimaliseert gezichtsscherpte: natuurlijk licht zorgt voor een gelijkmatige verdeling van lichtintensiteit en stimuleert daarmee de gezichtsscherpte. Goed verlichte ruimtes verminderen oogvermoeidheid en dragen bij aan een comfortabele visuele ervaring.

Gezonde groei en ontwikkeling wordt bevordert: in ruimtes met voldoende daglicht is er een positieve correlatie met de groei en ontwikkeling van kinderen. Blootstelling aan natuurlijk licht is van belang voor een gezonde ontwikkeling van het visuele systeem en draagt bij aan een positieve omgeving voor opgroeiende kinderen.

Creativiteit wordt verhoogd: daglicht heeft een stimulerend effect op creatieve denkprocessen. Het creëert een inspirerende atmosfeer die de verbeeldingskracht prikkelt en innovatief denken aanmoedigt.

Het reguleert de biologische klok bij ouderen: bij oudere individuen kan voldoende blootstelling aan natuurlijk licht helpen bij het stabiliseren van de biologische klok. Dit draagt bij aan een betere slaapkwaliteit en dagelijkse routine, wat essentieel is voor de gezondheid op latere leeftijd.

Daglicht versterkt het immuunsysteem: onderzoek suggereert dat de invloed van daglicht een grote rol speelt in het versterken van het immuunsysteem, wat resulteert in een betere weerstand tegen ziekten en infecties.

Het integreren van daglicht in de dagelijkse leefomgeving gaat dus verder dan het creëren van een visueel mooie ruimte. Het is een essentieel element voor het bevorderen van fysieke, mentale en emotionele gezondheid in alle levensfasen. Het is daarom belangrijk dat er goed wordt nagedacht over toetreding van daglicht in woningen, kantoren en openbare plaatsen. Naast toetreding van daglicht is het ook belangrijk om ruimtes te voorzien van andere natuurlijke elementen.

Bron 1: View through a window may influence recovery from surgery, Roger S. Ulrich, Ph.D. Chalmers
Bron 2: Human Spaces – The Global Impact of Biophilic Design on the Workplace, Professor Sir Cary Cooper

Vragen

Ben jij benieuwd hoe dat we bij jou in huis of op kantoor meer natuurlijk daglicht kunnen krijgen? Neem dan contact op via de onderstaande knop.